LED-verlichting op je E-Revo

In dit artikel bespreken we de mogelijkheid van led-verlichting op je Traxxas E-Revo of E-Revo Brushless Edition.

Op het moment van schrijven zitten we nog altijd in de donkere maanden van het jaar, dus een vorm van verlichting misstaat zeker niet op je RC.

Het ziet er niet alleen gaaf uit, het zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk goed kunt rijden in het pikkedonker.

SMD led-strips
SMD staat voor ‘Surface Mounted Device’. SMD led’s zijn dus surface mounted led-lampjes, in dit geval op een flexibele strip.
De ledjes zijn zo geschakeld dat de strip kan worden afgeknipt per segment van drie lampjes, dus je kunt zelf bepalen of je met minimaal drie lampjes, of een veelvoud van drie lampjes (b.v. 30) werkt.
Menig hobbyshop verkoopt de SMD-strips, in de kleuren wit, rood, geel, blauw en groen.

Voor onze E-Revo Brushless Edition gebruiken we 2 x 3 wit voor de voorzijde, en 2 x 3 rood voor de achterzijde.

 

De benodigde onderdelen: de SMD led-strips (onder), krimpkous, male JST-plug met draad, female JST-plug naar female JR-servoplug en los draad.

 

Dan kun je aan het solderen slaan.
De uiteindelijk vier losse led-stripjes sluit je simpelweg in serie op elkaar aan; één lange slinger.
Het zooitje moet uiteindelijk goed onder kap passen, dus het is eerst even goed passen en meten geblazen met de bedrading tussen de strips.
Vanuit de laatste strip eindig je met een losse rode en zwarte draad, deze eindigt uiteindelijk in de JR-servoplug om in je ontvanger te prikken. Wij gebruikten hierboven nog een tussenstuk in de vorm van de JST-plugs, zodat je kap en de verlichting snel en makkelijk kunt verwijderen, zonder de waterdichte receiver box van de E-Revo te moeten openen.

 

 

Tijd om gaatjes te boren. Wij gebruikten die superhandige Dremel, maar een klein boormachientje o.i.d. doet het ook prima.
Uiteraard wel de juiste diameter gebruiken voor de SMD-led’s. De afstand is eenvoudig met een markeerstift op de kap uit te tekenen.

 

 

De led-strips aan de kap bevestigd.
Het geheel (strips + bedrading) is met b.v. duct tape aan de binnenzijde van de kap vast te maken.

 

 

 

Tot 12 Volt
En dat is wel een beetje een probleem van die SMD ledstrips. Ze werken op een spanning van maximaal 12 Volt.
Kortgezegd betekent dat dat ze op 12 Volt logischerwijs met maximale helderheid branden. En als je leds op je RC-auto hebt, dan wil je ze natuurlijk op maximale sterkte hebben branden.
Voor het gemak sluit je ledjes doorgaans echter direct op je ontvanger aan, en die geeft, komend vanuit de BEC in je regelaar, 6 Volt. De helft dus, en dus branden je ledjes ook op de helft van hun vermogen.
In het geval van onze SMD-strips hier, is dat zó zwak, dat je ze bij een beetje tegenlicht vrijwel niet eens ziet branden. En dat geldt vooral voor de witte ledjes op de voorkant van de kap.

De oplossing is echter simpel, maar vereist weer wat knutselwerk.
Check welke balansplug je op je LiPo-batterij hebt. Er zijn meerdere typen, maar de meest gebruikelijke is van het type ‘JST-XH’.
Vraag bij je hobbyshop om de VROUWELIJKE uitvoering van deze plug, zoals roodomcirkeld te zien bij dit kabeltje:

E-Revo SMD LED lights JST-XH plug

De vrouwelijke/female plug knip je af, en de rode en zwarte draad soldeer je vervolgens vast aan de rode en zwarte draden van je verlichting.
Juist, nu sluit je de verlichting rechtstreeks aan op één van de twee LiPo-batterijen in de auto. Wanneer aangesloten op de balansplug krijgen de ledjes hun prik dus rechtstreeks van je LiPo’s, in plaats van de ontvanger/BEC.
In het geval van een volgeladen 2S pack gaat het om een spanning van 8,4 Volt, al heel wat beter dan de 6 van de ontvanger/BEC. In het geval van een volgeladen 3S pack spreken we echter over 12,6 Volt, en dan zie je letterlijk dat de ledjes op de maximale spanning branden!
Led’s zijn bijzonder energiezuinig, en dat opgeteld bij de gemiddelde tijd die je kunt rijden op een acculading, maakt het veilig te stellen dat de LiPo waar de verlichting op is aangesloten zo goed als niet extra wordt belast.

 

 

Het resultaat…

 

 

 

 

Summit led’s
Er is nog een andere manier om je E-Revo of E-Revo Brushless van lampjes te voorzien.
Op onze andere E-Revo Brushless Edition gingen we niet met de kap/body aan de slag, maar met de bumpers.
Nu heeft Traxxas natuurlijk de op de E-Revo gebaseerde Summit, en deze heeft standaard al verlichting aan boord in de vorm van 4 x wit op de voorzijde en 6 x rood op de achterkant.
Daarbij zijn de Summit led’s ontworpen om direct erg fel te branden op de 6 Volt die je krijgt vanuit je ontvanger/BEC.

Wat heb je nodig (Traxxas origineel):

5634 Lightbar Front Bumper – Roof Lightbar Chrome
5635 Front Bumper Summit
5636 Rear Bumper Summit
5687 LED lights center harness
5689 LED lights front harness 4 clear lights
5688 LED lights rear harness 6 red lights 
 
In principe bouw je dus het complete verlichtingssysteem van de Summit na op je E-Revo. Het chassis is immers identiek.
E-Revo bumpers eraf, Summit bumpers erop (de achterbumper moet je ondersteboven monteren, anders past hij niet goed onder vleugel van de E-Revo), ledjes bevestigen, bedrading aansluiten en klaar! Je moet er alleen van houden… die grote Summit bumpers.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie