Kunststof onderdelen kleuren met Rit dye

Bestaat je RC-model uit kunststof onderdelen waarvan je het liefst zou willen dat ze een andere kleur hadden?

Heb je een RC-auto die strak zwart is, maar baal je van dat ene witte deeltje? Of vloekt dat felgroene hoofdtandwiel/main gear van je heli alsof het een lust is?

Nou… dan geef je het zelf toch heel simpel een andere kleur? 

 

En dat doe je natuurlijk met Rit dye.
Rit dye (dye is het Engelse woord voor kleuren/verven) is een krachtige textielverf, verkrijgbaar in een hoop verschillende kleuren en vormen voor bijvoorbeeld het gebruik in de wasmachine. Witte shirts en sokken worden zo bijvoorbeeld groen, geel, zwart, oranje, paars… verzin het maar.

Rit heeft echter ook een handig doosje ALL PURPOSE met verfstof in poedervorm, te gebruiken met heet dan wel kokend water. En… die vorm van Rit dye is ook bijzonder geschikt voor het kleuren van vrijwel alle kunststoffen.
Op deze manier heb je praktisch vrij spel in  het kleuren van alle kunststof onderdelen van je RC-model. Natuurlijk geldt hier de nogal logische vuistregel dat licht altijd naar donker kan (dus je kunt alles lichter dan zwart zwart maken), maar niet andersom. Een zwart of donkerblauw onderdeel is immers niet geel te kleuren.

 

 

Niet verven, maar echt KLEUREN
De magie van Rit dye zorgt ervoor dat (dankzij het gloeiend hete water) kunststoffen echt GEKLEURD worden. Net als het verven van haar (daarom heet dat ook hair dye in het Engels) trekt het spul daadwerkelijk IN de kunststof. Als het kunststof beschadigt of krast (iets wat met name bij RC-auto’s natuurlijk niet ondenkbaar is), dan zit de kleur diep genoeg in het materiaal om de kras in je Rit dye-kleur te houden. Het is dus niet zo dat om louter een buitenlaag gaat als bij echt verven (met een kwast), welke ‘af kan bladderen’.

 

Zwart
De meest gebruikte kleur Rit in de modelbouw is toch wel zwart.
Zwart ziet er op elk model zeer goed uit en zoals eerder gezegd: alles wat nog niet zwart is, is zwart te maken.
Vooral auto’s met plastic chassis zijn populair om te kleuren, iets wat je in onderstaande tests zult zien.

 

Hoe te gebruiken
De één neemt een hele grote pan water en zet die op het vuur. Als het water net begint te koken wordt de complete inhoud van het doosje verfstof aan het water toegevoegd en goed doorgeroerd.
Het vuur wordt laag gezet en de te kleuren onderdelen worden in de pan ondergedompeld en blijven 15 minuten ‘sudderen’. Als het om een chassis zou gaan, dan heb je een hele flinke soeppan nodig.

 

Een eenvoudigere manier met ruimte voor wat groter spul is het gebruik van een teil of de afgesloten gootsteen. Kokend heet water uitgieten en de verfstof erin mengen, plastic onderdelen erin, en 15 minuten laten intrekken.
Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid te kleuren onderdelen, is het van belang om wellicht anderhalf of twee doosjes Rit dye te gebruiken. Hoe heter het water, hoe langer het water heet blijft en hoe langer je onderdelen ondergedompeld laat, is allemaal van invloed op hoe strak, hoe donker/intens en hoe diep de kleur uiteindelijk wordt en intrekt.

          

Links: groene RPM RC A-arms, rechts: grijs plastic composiet chassis, beiden voor de Traxxas Slash 4×4.

 

 

Wij gebruiken de gootsteen: vullen met kokend water, direct het doosje Rit dye (zwart) toevoegen, goed mengen en de onderdelen erin.

 

En na een dik kwartier is dit het resultaat:

 

          

 

Je ziet: perfect gekleurd en alles strak in het zwart. Diep zwart.
Met Rit dye maakt het dus niet meer uit of je hobbyshop jouw favoriete onderdeeltje niet meer in een bepaalde kleur heeft liggen!

 

Oppassen voor je kleding! En keuken!
Rit dye is een textielverf, dus ab-so-luut oppassen met kleding. Elke spetter en vlek die op je kleding terechtkomt gaat er nooit meer uit, want tja, dat is natuurlijk waar het spul voor gemaakt is.

Denk ook goed na over de plaats waar je wilt gaan kleuren. Het zal niet zelden de keuken zijn, gezien er water moet worden gekookt, maar ook hier dien je goed op te passen. Spetters op houten of kunststoffen keukenbladen zorgen voor zeer moeilijk of helemaal niet te verwijderen vlekken.

 

Verkrijgbaarheid
Vreemd en jammer genoeg is Rit dye niet in Nederland te koop.
Je kunt hier wel een aantal andere soorten textielverf krijgen, maar deze zijn niet geschikt om kunststoffen mee te kleuren.
De beste plaats om het spul te bemachtigen is eBay. Er zijn veel verkopers uit Groot-Brittannië die pakjes Rit dye voor zo’n € 5,00 per stuk aanbieden. Zorg wel dat je de ‘All Purpose Powder’-variant pakt!
Tip: sla gelijk een aantal pakjes in, altijd handig, én het bespaart op de verzendkosten.

 

 

 

Eén reactie:

  1. Pingback:Nieuws van de beurs Sky-Hero Spy en Spider - Pagina 15 - Modelbouwforum.nl

Geef een reactie