Outerwears Pre-filter shroud (mini review)

Outerwears Performance Products is al 33 jaar lang specialist in het schoon houden van luchtfilters en motoren tijdens het 1:1 off-road rijden.

Dit alles dankzij hun befaamde Outerwears Pre-filters, een speciaal ontwikkelde ‘stof’ welke ademt, waterafstotend is, maar wel kleine deeltjes als stof, zand en steentjes buiten de deur houdt.

En dat dat trucje ook perfect werkt in combinatie met RC auto’s, kun je in deze mini review lezen.

 

 

 

De Pre-filter

Outerwears Pre-filters zijn vervaardigd van een gepatenteerd polyester ‘net’, voorzien van gelijke, microscopische openingen en zijn speciaal bewerkt om hydrofoob (waterafstotend dankzij apolaire verbindingen) te zijn.
Dit betekent dat waterdruppels niet door het materiaal worden geabsorbeerd, maar letterlijk van de stof afglijden.
De microscopisch kleine openingen in het weefsel laten probleemloos zuurstof door (dus de stof kan ademen), maar ze houden elk stofdeeltje groter dan 0,1 millimeter tegen.
Verder is de Outerwears Pre-filter bestand tegen UV-straling, kan het materiaal niet breken bij bevriezing en is het bestand tegen temperaturen tot 232 graden Celcius.
Het materiaal is zó ‘adembaar’ dat de Pre-filters dus probleemloos om luchtfilters van auto’s kunnen worden gebruikt, zonder dat de luchttoevoer naar de motor wordt beïnvloed.

 


Outerwears Pre-filters voor… alles

Je kunt je zo 1001 verschillende dingen bedenken welke je zou willen beschermen tegen water, zand, stof, steentjes, terwijl er wel gewoon lucht doorgelaten kan worden.
Outerwears heeft om deze reden een speciaal op maat gemaakte Pre-filter voor de radiator van je auto, voor luchtfilters, oliefilters, motoronderdelen, maar ook voor stofzuigers en allerhande huis-, tuin-, en keukengereedschap.
Je kunt zelfs je eigen toepassing aanbieden, opdat Outerwears een speciaal op maat gemaakte Pre-filter voor je gaat maken.

 

 

En dus ook voor RC-auto’s

En dat Outerwears Pre-filter shrouds (‘stofkap’) natuurlijk ook perfect zijn voor het gebruik met RC-auto’s zal je vast niet verbazen.
Stel je voor: een stofkap die je over je chassis heentrekt, body erop en keihard bashen door zand, grint, gras, modder, plasje water, sneeuw, etc. En je chassis, motor, regelaar, e.d. zijn na het racen allemaal nog brandschoon en droog. En er is niks oververhit geraakt, want de Pre-filter laat alle lucht, die tijdens het rijden onder de kap doorstroomt, gewoon door. Dát is dus het grote gemak van de Outerwears Pre-filters.

Outerwears heeft voor de meest populaire merken en modellen van RC-auto’s een Pre-filter shroud beschikbaar. Voorbeelden zijn Associated, Duratrax, Kyosho, Losi, Ofna, Traxxas en Thunder Tiger.
De shrouds zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar, zoals zwart, rood, blauw en groen.

 

Ook voor motors, regelaars en schokbrekers

Er zijn zelfs shrouds te krijgen voor alleen je motor en regelaar. Met name voor niet gesealde brushed motoren is dit een welkome bescherming. Als je hierbij ook nog de complete shroud voor de auto zelf gebruikt, dan heb je dus letterlijk een dubbele bescherming.
Zeker ook bij regelaars die niet waterdicht zijn beschermt een Outerwears Pre-filter tegen incidentele regendruppels en het rijden door een klein plasje.

 

 

Voor de schokbrekers heeft Outerwears een soort van ‘sokken’. Die gaan om de complete shock body heen en beschermen dus de veren en de assen van de schokbrekers.

 

Waterafstotend – niet waterdicht!

De Outerwears Pre-filters zijn speciaal  behandeld om op hoog niveau waterafstotend te zijn. En dat zijn ze ook echt.
Waterdruppels die op de shroud belanden glijden er direct weer vanaf.
Dit betekent echter zeker niet dat Outerwears Pre-filters waterdicht zijn. Als je ze onder de kraan houdt dan loopt de waterstraal er min of meer direct doorheen. Zoals met alle waterafstotende stoffen heeft het materiaal een bepaalde capaciteit van afstoting. Overschrijd je deze, dan laat het materiaal water door.
In de praktijk blijkt het rijden door sneeuw, een ondiepe plas en lichte regen geen enkel probleem. Maar een Outerwears Pre-filter gaat je dus niet helpen bij complete onderdompeling, als je bijvoorbeeld door een té diepe plas rijdt, of in het ergste geval in de sloot belandt.

 

Outerwears Pre-filter vastmaken

De Outerwears Pre-filters voor de RC-auto’s hebben allen rondom een dunne rand van klittenband, vastgestikt op het materiaal.
Er wordt een sterk klevende klittenbandstrip meegeleverd welke je op de juiste plekken van het chassis moet vastmaken. Hier geldt uiteraard de aanbeveling dat je het chassis eerst brandschoon en volledig vuil- en vetvrij maakt, en de klittenbandstrips na het aanbrengen enkele uren goed laat hechten (Outerwears raadt zelfs 24 uur aan).

 

De klittenbandstrips zoals aangebracht op een Traxxas Slash 4×4.

 

 

De Outerwears Pre-filter shroud heeft per model auto uiteraard een perfecte pasvorm en altijd een (tegen rafelen) verstevigde opening voor de antenne van de ontvanger.
Het aanbrengen van de shroud is zo simpel als het vastzetten van de klittenbandranden aan de strips op het chassis. Wel goed opletten dat er geen openingen achterblijven.

 

outerwears_shroud_slash_4x4_rcblog_nl_4

 

De Outerwears Pre-filter shroud bevestigd op de Traxxas Slash 4×4.

 

outerwears_shroud_slash_4x4_rcblog_nl_5

 

 

Bescherming

Onze ervaring met de Outerwears Pre-filter shroud: het doet wat het moet doen.
Hard rijden door gras is natuurlijk altijd leuk, maar het geeft (zeker met de Slash 4×4) een enorme rotzooi in het chassis en het is een draak van een klus om de auto achteraf schoon te moeten maken.
Eigenlijk maakt het niet waar je rijdt; elke echte off-road sessie met een short course truck betekent schoonmaken.

En daar blinkt de Outerwears Pre-filter shroud dus in uit: hij laat geen rommel door! Alles stuitert er simpelweg vanaf, inclusief dus die incidentele waterdruppels.
Achteraf trek je de shroud eraf, en een nagenoeg brandschoon chassis glimlacht je tegemoet.

In onderstaand voorbeeld gebruiken van de Outerwears Pre-filter shroud tijdens een heftig potje bashen in de sneeuw.
Dit is hoe de auto er naderhand uit zag:

 

 

 

En onder kap zag het er zo uit:

 

 

 

En na het verwijderen van de sneeuw zien we een brandschone Outerwears Pre-filter shroud:

 

 

 

En na het verwijderen van de shroud:

 

Een compleet sneeuwvrij chassis!!!

 

 

Je ziet: prima spul, prima oplossing.
Zeker als je niet zo’n heel grote fan bent van autootje schoonmaken na het bashen.

Het enige echte (miniscule) minpunt van de Outerwears Pre-filters is eigenlijk ook een beetje de luiheid: het goed plaatsen van de shroud kost even tijd. Als je tijdens het rijden van batterij wil wisselen, dan moet je de shroud verwijderen, pack wisselen en dan even de tijd nemen om de shroud weer goed te bevestigen.

Ach ja… de tijd en moeite die die stofkap je bespaart bij het schoonmaken is het je op een gegeven moment wel waard… 😉

 

 

7 reacties:

 1. Mijne heren, thanks voor deze tip en het artikel weer.
  Dit belooft een hele nuttige site te worden voor beginnende RC hobbyisten als ik. Ik bedoel, ik weet en leer steeds meer, maar Nederlandstalige artikelen als deze sla ik niet over!

  Achter mijn wijk hebben we een grote lap bouwgrond waar je goed tekeer kan gaan, maar na een regenbui wordt het een modderige zooi en dan kan zo’n shroud goed van pas komen.
  Ik loop nog eens leeg op deze hobby haha.

  Ga zo door mannen.

 2. Mijn ervaring met deze shrouds is dat ze toch wel fijne stof doorlaten. Paar keer mee gereden op het strand, jumpen over de duinen en na 2 x 30 minuten fun zat er een dun laagje bruinige stof onder de shroud. Was wat lastig schoon te krijgen.
  Goed, zonder shroud zou het waarschijnlijk veel erger zijn, maar ik denk dat hun geclaimde tegenhouden van deeltjes groter dan 0,1 mm wat anders ligt dan de werkelijkheid.

  Waterdichtheid met rijden in sneeuw is idd wel heel goed.

 3. Je kunt ook zelf een redelijk lucht doorlatende versie maken van een stofzuigerzak.
  Goed passen en meten en uitsnijden en velcro strips eraan vastnieten op de juiste plekken.
  Werkt op zich prima en houdt vuil en water buiten je tub chassis, en stukken goedkoper dan een Outerwears, maar de Outerwears is wel veel beter in lucht doorlaten dan een stofzuigerzak, houd je temperaturen dus in de gaten.

 4. Stofzuigerzak? Lijkt me niet ideaal. Veel te dik en veel te weinig adembaar. Motor en esc koken kapot daaronder man…

 5. Kun je nog beter een douchemuts gebruiken, maar zelfs die laten weinig tot geen lucht door.

 6. Niet leuk om te horen maar heb wel al is een keer een esc opgeblazen tijdens bashen maar met Outerwears erop.
  Ik zal t nooit zeker weten natuurlijk, maar ik twijfel of het nou door de Outerwears kwam en de esc toch te heet werd omdat die niet goed de hitte kwijt kon door de Outerwears en de Outerwears dus niet zo super kan ademen, of dat het gewoon domme pech is en niks met de Outerwears te maken heeft.

 7. Vervelend om te horen man, maar ja weer een extra reden om altijd je temperaturen in de gaten te houden, vooral tijdens het bashen.
  Ik geloof wel dat de Outerwears shrouds een hoge doorlating van lucht hebben, maar het zal toch altijd iets minder zijn dan zonder shroud.
  Of je had gewoon pech natuurlijk.

Geef een reactie