CorrosionX: wondermiddel

Waterdichte RC-auto’s zijn op het vlak van elektronica vaak waterdicht (genoeg). Je hebt dan een waterdichte regelaar, een waterdichte servo en een ontvanger die goed opgesloten zit in een waterdichte receiver box. Waterproof genoeg dus om door flinke plassen water, grote modderpoelen en dikke lagen sneeuw heen te ploegen.

Maar toch dien je er ook rekening mee te houden dat de rest (lees: de mechanische rest) van de auto eigenlijk helemaal niet zo waterproof is. Denk maar aan al die kogellagers, schroeven en de metalen deeltjes van de stuurassemblatie. Die roesten nu eenmaal. En als lagers gaan roesten, dan slaan ze op den duur vast, met alle gevolgschade van dien.

Het is het beste je waterproof autootje na een flink natte rit goed schoon te spoelen met leidingwater (tuinslang, douche, bad) en alle bewegende delen van een flinke spuit WD-40 te voorzien. En dan lekker laten drogen. Menigeen rijdt op deze manier al jaren lang probleemloos alle seizoenen rond.

CorrosionX
Hierbij een kort woordje over een ander Amerikaans product: CorrosionX.
Verkrijgbaar in handige spuitfles, dus ook uit te gieten in b.v. een bakje, en te koop bij een handvol speciaalzaken in schoonmaak- en auto-artikelen.

Het is een dikke, groenige, olieachtige, hoog penetrante vloeistof (met een merkwaardige, bijna kokosachtige geur) welke een flinterdun, diëlektrisch laagje vormt en dus een goede isolator is. En men claimt ook nog eens dat het bestaande corrosie ‘eet’.
Verder is het een voor metalen algemeen beschermend goedje en smeert het spul als de bliksem.

Waterdicht maken
Hoog penetrant, diëlektrisch en miniscule beschermlaag. Dat klinkt dus als het perfecte recept voor een waterdichte coating.
Menigeen dompelde zijn niet-waterdichte Castle Creations regelaar in een bakje CorrosionX en liet hem na een uurtje droogdruppelen. Demonstraties op YouTube laten zien dat de regelaar het vervolgens prima blijft doen wanneer hij in een glas water hangt. Fantastische resultaten, maar onthoudt dat dit soort trucjes altijd geheel voor eigen risico zijn!

 

 

Kogellagers
Wij laten onze lagertjes lekker in CorrosionX badderen en vissen ze er na een uurtje uit om goed uit te laten lekken op een stuk keukenpapier.
Even goed afnemen en je hebt bijzonder soepele lagers die heel wat minder problemen hebben met water dan voorheen. Roest? Daar heb je voorlopig geen last meer van. Zorgeloos waterpret gegarandeerd.

Maar CorrosionX is ook heel goed in het weer tot leven brengen van krakende ‘gritty’ lagertjes. Voorzichtig met een scherp hobbymes de rubberen schildjes van de lager peuteren. Goed uitspoelen met stromend water en met een tandenborstel de boel binnenin goed schoonschrobben. Nog een keer goed afspoelen en dan zonder de schildjes een uurtje in verse CorrosionX ondergedompeld laten liggen.
Even uitlekken, schildjes er weer op en je hebt weer een soepele kogellager in handen.

Schroeven
Rode schroefkoppen komen je vast wel bekend voor. Roest. Ellende. Vergroot de kans op doldraaien omdat het je schroefkopjes nu eenmaal poreus maakt.
Loop met een klein kwastje CorrosionX alle schroefkopjes na en geef ze een likje. Bij voorkeur na iedere keer rijden in een natte omgeving. Uit eigen ervaring echt een topbescherming voor schroeven!

Motor
Sensorloze brushless (borstelloze) motoren zijn van nature waterdicht en hoeven dus ook niet waterdicht gemaakt te worden.
Je kunt ze echter wel extra beschermen, want er kan zich op de windingen op den duur toch wat corrosie vormen.
Motor open maken (meestal haal je de end bell eraf) en een flinke spuit CorrosionX naar binnen. Poosje zo laten staan en de overtollige CorrosionX weer eruit gieten. Boeltje goed beschermd.

 

 

Dode ontvanger
Bij één van onze auto’s bleek er toch een keer water bij de waterdichte ontvangerbox naar binnen te zijn gekomen.
Dit water heeft de ontvanger bereikt en deze is toen overleden: er werd plotseling geen contact meer gemaakt met de zender. Het boardje van ontvanger vertoonde bij openmaken corrosiesporen, dus het leed was helaas al geleden.
We hadden toch niks meer te verliezen, dus we hebben het boardje in de CorrosionX gedompeld. CorrosionX staat er immers om bekend corrosie ook ‘op te kunnen eten’.
Om een lang verhaal kort te maken: tot onze verbazing en vooral vreugde doet deze ontvanger het nu weer naar behoren!!!

En natuurlijk zijn er nog legio andere toepassingen voor dit wondermiddel CorrosionX.
Wij gebruiken het in ieder geval al heel lang en tot volle tevredenheid!

Geef een reactie